Kontrol Röleleri Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

Kontrol Röleleri Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

Kontrol röleleri nelerdir ve işlevleri nelerdir?
Elektronik röle olarak da adlandırılan kontrol rölesi, bir anahtardan, tam olarak bir elektromanyetik anahtardan başka bir şey değildir. Bir kontrol rölesinin ana işlevi, bir anahtarı kapatan veya açan iletken bir bobinden elektrik akımının akışına izin vermektir. Devrenin akım dalgalanmalarından korunmasında da rol oynar. Yerinde bir kontrol rölesi olduğunda, elektrik akımının durumunu değiştirmek veya izole etmek için anahtarı manuel olarak çalıştırmaya gerek yoktur.

Elektronik rölenin parçaları nelerdir?
Tüm kontrol röleleri aşağıdaki bileşenlerle gelir:

Mekanik olarak hareketli temas
Elektromıknatıs
İlkbahar
Anahtarlama noktaları
Herhangi bir metal çekirdeğe bakır bobin sararak elektromıknatıs yapabilirsiniz. Bakır bobinin iki ucu rölenin iki pimine bağlanacaktır. Genellikle rölelerin anahtarlama noktaları olarak da bilinen üç temas noktası vardır. Kontaklar normalde açık (NO), ortak (COM) ve normalde kapalı (NC) kontaklar olarak bilinir.

Röle DC devrelerde olduğu gibi AC devrelerde de kullanılabilir.

Bir kontrol rölesi nasıl çalışır?
Bir elektronik rölenin işlev gördüğü ana ilke elektromanyetik indüksiyondur. Akım elektromıknatıstan geçtiğinde, etrafında bir manyetik alan oluşur. Yüke doğru akım (DC) uygulamak için bir anahtar kullanılır. Bobinde doğru akım (DC) uygulaması olduğunda itme ve çekme kuvveti oluşur. Bu, röleye enerji vermek olarak bilinir. Ve beslemenin çıkarılması durumunda, röle orijinal konumuna geri döner.

Kontakları başlangıçta kapalı (NK) olan röleler de vardır. Devre, elektrik beslemesi olduğunda açılır.

Solid State röleleri(Elektronik role), Opto-kuplaj adı verilen bir teknik kullanılarak giriş voltajını tespit eden sonrasında çıkışı değiştiren anahtarlama elemanlarıdır..

Farklı kontrol röleleri türleri nelerdir?
Yapısal özelliklere ve çalışma prensiplerine dayanarak, farklı tipte kontrol röleleri vardır. En önemlilerinden bazıları şunlardır:

Kontaktör
Bu, öncelikle kontakları aracılığıyla büyük miktarda elektrik gücünü kontrol etmek için kullanılan büyük bir röledir.

Solid State röleleri(Elektronik role)
Bu rölelerde, herhangi bir parçayı hareket ettirmeden yarı iletken malzemeler kullanılarak anahtarlama işlemlerini gerçekleştiren elektronik rolelerdir.

Termal aşırı yük röleleri
Bu röleler, elektrik enerjisinin termal etkisi prensibine göre çalışır. Devreden aşırı akım akışı olduğunda, termik aşırı yük rölesi devresi yüke giden akımın geçişini kesecektir. Bu, bimetalik şeridin sıcaklıkta ani bir fiziksel değişiklik yaşaması ve ayrılmasıyla gerçekleşir

Elektromanyetik röleler
Bu röleler mekanik, elektriksel ve manyetik bileşenlerle üretilmiştir. Ayrıca çalışma bobinleri ve mekanik kontakları vardır. Bobinin besleme sistemi tarafından aktivasyonu ile mekanik kontak açılır veya kapanır.

Yukarıda belirtilen rölelerin yanı sıra, yüksek voltaj, diferansiyel, polarize, çok boyutlu, otomotiv, hareketli bobin, toprak arızası, mandallama ve mandallama ve daha pek çok şey dahil olmak üzere başka türler de vardır.

Kontrol rölelerinin uygulaması nedir?
Rölelerin temel işlevinin çeşitli elektrik ve elektronik sistemleri korumak olduğunu biliyoruz. Voltajda veya elektrik kaynağında bir dalgalanma olması durumunda, elektrikli ekipmanın hasar görmesi veya daha kötüsü, kısa devre yangını olasılığı yüksektir. Röleler bu hasarı en aza indirmeye yardımcı olarak elektrik yangınlarından da koruma sağlar.

Kontrol röleleri, farklı tipte modemler, ses amplifikatörleri, otomobillerdeki marş solenoidleri vb. Gibi çeşitli uygulamalarda düşük voltajlı sinyallere sahip yüksek voltajlı devreleri kontrol etmek için kullanılır. Dağıtım sisteminde veya güç iletiminde arızalar olması durumunda röleler arızaları tespit edebilir ve izole edebilir.

Elektronik rölelerin en sık kullanıldığı bazı alanlar aşağıda belirtilmiştir:

Endüstriyel proses kontrolörleri
Aydınlatma kontrol sistemleri
Motor sürücü kontrolü
Ev aletleri
Otomotiv endüstrisi
Trafik kontrolü
Telekomünikasyon
Elektrik güç sistemi koruma sistemi
Bilgisayar arayüzleri

Artık kontrol rölelerinin önemini anladığınıza göre, doğru yerden nasıl satın alınması gerektiğine dikkat edin. Sonuçta, bu bir güvenlik meselesidir. Ve yüksek kaliteli bir elektronik röle ararken Schneider Electric den daha iyi bir yer yoktur. Amacınıza ihizmet edecek rölelere bakabilirsiniz. Ekare Kontrol, tek çatı altında çok çeşitli elektrikli cihaz ve ekipmanlar sunmaktadır. Şirket ve müşterilere sunduğu farklı röle türleri ve diğer ürünler hakkında daha fazla bilgi edinmek için Schneider Electric 'in resmi web sitesini ziyaret edin.

Etiketler: kontrol , röle , schneider , kontrol röleleri
Nisan 14, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Alışveriş deneyiminizi geliştirmek, hizmetlerimizi sunmak, müşterilerin hizmetlerimizi nasıl kullandığını anlayarak iyileştirmeler yapabilmek ve ilgi alanlarına göre özelleştirilmiş reklamlar da dahil olmak üzere reklamları gösterebilmek için çerezler ve benzeri araçları kullanmaktayız. Onaylı üçüncü taraflar da bu araçları, reklam gösterimimizle bağlantılı olarak kullanır.